Испанска кухня
¡Hola, Испания!

Какво се хапва в красива Испания, как се забавляват испанците и защо са толкова популярни тапасите научаваме от един автентичен испански ресторант в София - Bodega. Bodega е името на верига ресторанти, първият от които отваря във Варна. Главният готвач се казва Мирослав Димитров. Той е възпитаник на Кулинарната Академия HRC в Добрич. Шеф Димитров е специализирал в Америка, Холандия, Испания. На широката публика той е известен с участията си при Иван Звездев. От него научихме, че:

Голяма част от испанската кухня произхожда от еврейските и мавърски традиции. Свинското месо например е много популярно, тъй като в продължение на векове яденето му е било характерно за християнския етнос. Незаменима съставка в испанското готварство е зехтинът. Любопитен факт е, че Испания произвежда 44 процента от маслините в света.




Малко за малките тапаси
Популярен обичай, а и напоследък изключително модерен по света, е сервирането на тапаси преди ядене. Този навик на испанците се ражда от една празна чиния. В Севиля барманите слагали върху чашата с вино празна чинийка срещу винарките. Много бързо, обаче, тези чинийки започнали да се пълнят с парченца шунка като бонус към питието.

Сега тапасите са малки мезета или миниатюрни хапки, защото идеята е не да засищат, а по скоро да се опита от колкото се може повече видове. Някои от най - извесните колбаси на Испания са Чорисо и Салсичон. Тапасите могат да се сервират с тези салами или със сушени плодове като кайсии и сливи. А също и със сирена - зрели или полутвърди, от козе, овче или краве мляко. В Bodega, например, се предлага отлежало 12–месечно Манчего и Мурсиа ал вино. Второто е козе и се съхранява в бъчви с вино, мирише на вино и има неговият цвят.


За основните ястия, десертите и напитките
Основни ястия в Испания са тортилята, доматената супа гаспачо, паелята, патешкото магре, патешкият бут конфи и много други. В паелята може да се сложи всичко – морски дарове, зеленчуци или пиле. Хората се шегуват, че тя може да се приготвя под над 300 начина.

Тортилята може да се сервира топла или студена. Приготвя се със зехтин, картофи и разбити яйца. Може да се добави и лук или друг зеленчук. Картофите се запържват със зехтин и лук. Яйцата се разбиват отделно. Прибавят се към картофите и с помощта на капак омлетът се обръща и се изпича и от двете страни.

Морските дарове също са много популярни – скариди, сьомга, раци, различни видове риба са на изключителна почит в Испания. Често те изместват червеното месо, яйцата и сирената.

На почит в Испания е и знаменитият хамон (сухо сушена шунка от специална порода планинско прасе). В Bodega се предлагат хамон серано и хамон иберико, което всъщност е деликатес от черно прасе. Прасето се отглежда по специален начин, на определена надморска височина и се храни с жълъди. Месото му е шарено.

Интересни десерти са флан, мляко с ориз, торихас, мадленки, крем каталана. Последният се приготвя с много канела, лимонова кора и дебел слой карамел. Обичаят предполага след хранене да се яде парче плод или млечен продукт. В Испания тортите и сладкишите се консумират само при специални поводи.

Разнообразието от вина е наистина голямо. Именно това е страната с най-много земя, заета от лозя (над 1 154 000 ха). Най-популярните вина са Риоха, Рибера дел Дуеро, Херес и Кава – пенливо вино. Сангрията пък е типична испанска напитка за лятото. Приготвя се от нарязани плодове, захар, вино и сода или друга газирана напитка. Всичко се смесва в кана, като се подправя с карамфил или коричка канела.

И на края да ви издадем един любопитен факт - дори най-малкото селце в Испания си има своя собствена фиеста, но около 200 са световноизвестните празници и фестивали. Най-голямата испанска кулинарна фиеста се състои през януари.


Автор: Ганка Иванова


Испански ресторанти
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах