Гръцки ястия
Някои от предястията в гръцката кухня са “boureki” (зеленчуци и месо, обвити в тесто), „гръцка салата”, „melitzanosalata” (салата с патладжан), „skordalia” (чесново и картофено пюре, комбинирано с пържена риба). Супите са разнообразни – зеленчукова с макарони, рибена супа, бобена и други.

Гръцкият „loukaniko” е сушен свински колбас, популярен още от римско време, а „paximadi” е традиционен твърд хляб от царевица, ечемик и ръж. Друго месно предложение е „софрито“ – телешки пържоли, запържени в зехтин, чесън, лук, дафинов лист, розмарин, майорана и подправки. Когато хванат лека коричка, към пържолите се добавя магданоз и вино. Затварят се с капак и на много слаб огън се пържат за около час. Сервират се с пържени картофи или ориз.

Десертите се приготвят с мед. Ореховият кейк тук се нарича „karidopita”, а ябълковият пай – „milopita me pandespani”. Виден представител на гръцките десерти е и локумът, а сладката от портокали и мандарини, поднесени с домашни курабии са истински хит. Най-популярните напитки са узо, ципуро и рецина.

Време e за едно узо на наша територия, а какъв гръцки специалитет ще подберете, зависи само от вас! Я Су!


Автор: Ганка Иванова




Гръцки ресторанти
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах