Неаполитанска кухня


Твърди се, че италианската кухня е една от най-добрите кухни в света – дори е в челната тройка. Тя предлага комбинация от натурални продукти като пресни зеленчуци и плодове, зърнени и тестени храни, месо, риба и морски дарове, дивеч, различни видове сирена и маслини. Приема се за една от най-здравословните кухни в света, въпреки употребата на тестените изделия. В тази статия ще наблегнем на една от разновидностите на италианската кухня - тази от Неапол, на специфичните й ястия и нрави на хранене.




Предисторията
Неапол е третият по големина град в Италия. Разположен е изключително близо до Везувий. Там съчетанието между различните култури, музика, изкуство, забавление и добра храна е резултат от страстта на хората, която влагат във всичко, което правят. За тънкостите на тяхната кухня разговаряме с Винченцо Абате – собственик и главен готвач в Trattoria da Vincenzo. Винченцо е роден в Неапол. Израснал е във Верона, а вече над 10 години споделя страстта си към вкусните блюда с българските си приятели.
Той ни разказва защо ястията в менюто на някои италиански реаторанти завършват с думата „alla pizzaiola“. Това означава, че са приготвени по стар неаполитански метод. Този автентичен подход включва задължително употребата на черни маслини, домати и каперси. По този начин могат да се приготвят паста, спагети и други блюда. Чудесно е и за месни ястия, като телешкото остава фаворит.
Много характерно ядене в Неапол са "яйцата по неаполитански". Варени яйца се разрязват, слагат се в тава със сварен ориз и кашкавал и се подправят с магданоз и черен пипер. Други традиционни ястия са пастата, пицата и запеканките.
Той ни разказва защо ястията в менюто на някои италиански реаторанти завършват с думата „alla pizzaiola“. Това означава, че са приготвени по стар неаполитански метод. Този автентичен подход включва задължително употребата на черни маслини, домати и каперси. По този начин могат да се приготвят паста, спагети и други блюда. Чудесно е и за месни ястия, като телешкото остава фаворит.
Много характерно ядене в Неапол са "яйцата по неаполитански". Варени яйца се разрязват, слагат се в тава със сварен ориз и кашкавал и се подправят с магданоз и черен пипер. Други традиционни ястия са пастата, пицата и запеканките.
За пицата, пастата и запеканките
Няма човек, който да не е чувал за неаполитанската пица. Твърди се, че тя е „гарантиран традиционен специалитет” от Италия. Това, което не знаем обаче е, че тя има само два официални варианта: пица Маринара (приготвена с домати, чесън, риган и зехтин) и пица Маргарита (домати, моцарела, босилек и зехтин). Задължително условие е да е много тънка.
Ако искате да направите пица по неаполитански, ето някои хитринки – за тестото се използва само питейна вода, маята трябва да е колкото се може по-светла на цвят и да е ронлива, а кръгчетата моцарела върху пицата трябва да са дебели, за да не променят вкуса на тестото.
Винченцо ни разказва за другото основно ястие в Неапол – пастата. Твърди се, че именно Неапол е световна столица на пастата. Тук се създава комбинацията между сварената паста и доматения сос. Неаполитанският сос е най-обикновеният от всички доматени, приготвя се само от пресни продукти и много подправки. Пастата се прави в различни форми – талиателе, фузили, макарони, фетучини.
Някои от най-интересните печени изкушения в Неапол се наричат „запеканки”. Приготвят се с макарони, които се варят в подсолена вода. В отделна тенджера се задушават лук, моркови, пипер и смляно месо. Тази неаполитанска запеканка не минава без вино, което се прибавя към зеленчуците и се изчаква да се изпари.
Ако искате да направите пица по неаполитански, ето някои хитринки – за тестото се използва само питейна вода, маята трябва да е колкото се може по-светла на цвят и да е ронлива, а кръгчетата моцарела върху пицата трябва да са дебели, за да не променят вкуса на тестото.
Винченцо ни разказва за другото основно ястие в Неапол – пастата. Твърди се, че именно Неапол е световна столица на пастата. Тук се създава комбинацията между сварената паста и доматения сос. Неаполитанският сос е най-обикновеният от всички доматени, приготвя се само от пресни продукти и много подправки. Пастата се прави в различни форми – талиателе, фузили, макарони, фетучини.
Някои от най-интересните печени изкушения в Неапол се наричат „запеканки”. Приготвят се с макарони, които се варят в подсолена вода. В отделна тенджера се задушават лук, моркови, пипер и смляно месо. Тази неаполитанска запеканка не минава без вино, което се прибавя към зеленчуците и се изчаква да се изпари.
И накрая десертът...
За неаполитанците, основното хранене е вечер. Вечерята се състои от предястие, две основни ястия и десерт. Кафето пък се пие много късо, почти на екс. Изпиват поне 4-5 на ден, при основните хранения – след десерта. Да видим какво им е специалното на десертите в Неапол:
Вкусът им се крие в простотата. Например, панакотата прилича малко на крем карамел, но се приготвя със сладко, според предпочитанията. И още: прясно мляко, ванилия, кафява захар, желатин и кисело мляко. В Trattoria da Vincenzo има също от традиционните тирамису (приготвено с бишкоти и крем маскарпоне), панакота, семифредо, типичен италиански сладолед и уникалните кокосови топки – Парадизо. Това е, просто и вкусно.
Автор: Ганка Иванова
За неаполитанците, основното хранене е вечер. Вечерята се състои от предястие, две основни ястия и десерт. Кафето пък се пие много късо, почти на екс. Изпиват поне 4-5 на ден, при основните хранения – след десерта. Да видим какво им е специалното на десертите в Неапол:
Вкусът им се крие в простотата. Например, панакотата прилича малко на крем карамел, но се приготвя със сладко, според предпочитанията. И още: прясно мляко, ванилия, кафява захар, желатин и кисело мляко. В Trattoria da Vincenzo има също от традиционните тирамису (приготвено с бишкоти и крем маскарпоне), панакота, семифредо, типичен италиански сладолед и уникалните кокосови топки – Парадизо. Това е, просто и вкусно.
Автор: Ганка Иванова