Мидена кухня
В тази статия ще ви разкажем за мидите като вкусен и полезен елемент от морската кухня и за създаването и развитието на една мидена ферма – „Дълбока“. Кръстена е на заливът „Дълбока“, който се намира на 6 км от Каварна и на 1 км от село Българево. И мидите и фермата имат голяма история. Ние ще ви запознаем с фактите, които я правят толкова интересна.
За мидите
Мидите, които се произвеждат във фермата, са от типа „Muthilus Gallaprovincialis”. По начина си на хранене те се отнасят към филтраторите. Важно условие за доброто им качество е средата, в която живеят. Тя трябва да бъде изключително чиста. Именно заради това идеята се реализира в заливa на нос Калиакра.

Мидите се култивират от 800 години в Европа, а се използват като храна от 2000 години насам. Те са висококачествен хранителен продукт, както и един разнообразен и вкусен начин да си набавим така важните витамин С, цинк, желязо и протеини. Съдържат също Омега 3 мастни киселини, които ни помагат в борбата със сърдечните болести, холестерола, намаляват кръвосъсирването и дори съдействат за преодоляване на депресията. Мидите освен, че са особено богати на протеини, са и източник на необходимото дневно количество витамин В12, който подпомага поддържането на нервните влакна и изграждането на червени кръвни телца. Те са известни в целия свят като природно целесъобразна морска храна, тъй като се хранят натурално, без добавки и се размножават по естествен път, в средата, в която се отглеждат. За 24 часа през една мида минават 82 литра вода.


За фермата
Една мидена ферма е с размери 10 на 8 метра. Конструкцията е тръбна и се издига на 3 метра надморско равнище. Има две площадки една над друга и е разделена на сектори. Едната площадка е под водата, далече от морското дъно, изградена от въжета, а другата е на повърхността. Мидите се отглеждат върху колектори, закрепени на горната площадка и за да не се преплитат при вълнение се завързват и за долната площадка. От колекторите мидите се преместват в т.н. „чорапи”, където растат от 6 до 8 месеца, но целият цикъл по отглеждането им трае 12-18 месеца. След този период се пренасят в специална машина, където се сортират. Тези, които са над 4 сантиметра са готови за консумиране, а тези които са под 4 см се връщат в чорапите и обратно във фермите. По този начин нито една мида не се загубва или отпада.

Мидената фермата „Дълбока“, създадена през 1994 година, била на два метра под водата и се използвал изключително водолазен труд. По-късно, през 2003 година с финансиране по програма „САПАРД”, проектът се развил до единствената по рода си надводна стационарна ферма върху площ от 780 кв. метра. Разширението продължава и през 2006г. се осъществява вторият етап – разширяване на фермата до 1640 кв.м, отново по същата програма. А от януари 2011г. e изграден и третият етап от 2080 кв.м, който се финансира от Европейския фонд по рибарство 2007-2013.


Ресторант Дълбока в Панчарево

Ресторант Дълбока в Каварна
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах