Средиземноморска кухня
Средиземноморието се състои от поне двадесет региона. Всеки от тях има своя собствена култура, обичаи и кулинарни традиции. Средиземноморската кухня включва голямото разнообразие от специфичните ястия на Италия, Гърция, Малта, Франция и Испания. Освен това е изключително здравословна. Тя изкушава със свежест, лекота и деликатен аромат.

Много хора твърдят, че това е кухнята на бедняците, която е успяла да влезе в салоните. Ние бихме казали, че това е кухнята на селото, на натуралността и простотата. Базира се на зеленчуци, билки и зехтин. И много чесън, разбира се. Когато добавим към това риба, морски дарове, сирена, макарони, ориз, маслини, орегано - получаваме една обща представа за възможностите на тази кухня.

За да разберем нещо повече за средиземноморската кухня разговаряме с готвачите и собствениците на The Olive Garden. Уютен и приветлив ресторант в центъра на София. Алекс Башир и Том Нелсън ни обясняват, че жителите на Средиземноморието (регионът, в които се консумира най-много зехтин) са известни със своето дълголетие. Противно на широко разпространеното мнение зехтинът е най-добрата мазнина, не само за приготвяне на салати, но и за готвене

Рибните ястия заемат водещо място в тази кухня. Ризото, талиатели, феточони, ригатони – всички те поднесени с морски дарове и подбрани подправки. Месото пък се приготвя на скара, без мазнина, пече се. По Средиземноморието не се предпочитат пържените храни. Средиземноморската кухня има и едно правило – храната да се приготвя максимално просто, за да запази вкуса и качествата си. Готви се кратко, без сложни изпълнения. Използват се възможно най-пресни продукти. Салатите са с много маслини, със сушени на слънце зеленчуци като домати, рукола, спанак, с много подправки и обилно овкусени със зехтин.




Кои са типичните ястия?
Широко разпространена е брускетата. Това е препечена със зехтин филийка хляб. Родината й е централна Италия. Тя е прекрасно предястие (особено през лятото, когато доматите са в сезона си). Варианти за гарниране има много: с чеснов крем, с яйчена салата, с риба, със сирена, с прошуто, с боб, зеленчуци и други.

Пастата е също изключително консумирана. Някои я приготвят на момента – т.н. паста фреш. В зависимост от формата й, се подправя различно – с песто, зеленчуци, морски дарове или сирена.

Десертите са леки и вкусни – тирамису, ябълков пай, френска нуга (сладолед със смокини), банофи (банани с карамел и сметана), крем брюле.

Други типични средиземноморски храни са лазаня, паеля, спагети Айоли, талиатели с манатарки, свинско със салвия, гръцка салата с фета, салата Капрезе, салата с рукола и кедрови ядки, риби и морски дарове.

Ако посетите някоя от средиземноморските държави ще се насладите на пазаруването сред кошници с пресни зеленчуци и зърнени храни, лъщяща риба тон и морски костур, направо от рибарските лодки, моцарела и сирене фета, хрупкав хляб и купища паста и ориз в различни комбинации. Представете си всичко това, подправено обилно с ароматен зехтин от стогодишно маслиново дърво и полято с 1-2 чаши уханно вино. Ястията пък трябва да носят наслада и удоволствие, затова хранете се бавно, казват от The Olive Garden, мислете за храната, отпивайки блажено от чашата вино!


Автор: Ганка Иванова


Средиземноморски ресторанти
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах