Латиноамериканска кухня
За да разберем повече за латиноамериканската кулинария разговаряме с главния готвач на ресторант La Casa Latina, кубинецът Рамон Гонсалес Антигуа. Обяснява, че се е научил да готви от баща си. В ресторанта на улица Гладстон 40, той приготвя популярните гуакамоле, гаспачо, тапас, чили кон карне и енчиладас.

Рамон казва, че типично за латиноамериканската кухня е използването на царевично тесто за основа на много ястия. Друг важен елемент са подправките. Тези подправки дават на Латинска Америка характерния и незабравим вкус на нейните ястия. Използването на плодове в тази екзототична кулинария е задължително. С един и същ плод може да се направи салата, основно, сос и десерт. Така се раждат и комбинациите от солено и сладко.

Рамон ни разказва още за своята страна Куба, за традициите, за флората, за храната. Интересен местен зеленчук там е юката – прилича на вкус на картоф. Докато е прясна, от нея правят гарнитура за ропа виеха – традиционно ястие в Куба. Бобът там е на изключителна почит. Има червен и черен. С него се приготвя конгри – ориз с червен боб и риган. Морската паеля пък е ориз с морски дарове. Свинско печено с грейпфрут е друг специалитет от топлата страна. В Куба се яде основно свинско, а в Аржентина на изключителна почит е телешкото. Местните го консумират дори по три пъти на ден. Предпочитат го пред рибното богатство, което предлага океанът, защото рибата е много скъпа.
Няколко местни традиционни ястия
Ако на човек му се хапва екзотично мезе с мексиканска бира, то трябва да избере чичаронес. Кубинските хапки са почти като чипс – приготвят се от свински кожички. Енчиладас (царевични питки) са добре познати в цяла Латинска Америка и има голямо разнообразие от рецепти за тяхното приготвяне. Класическите енчиладас винаги се запържват предварително и много често стават доста мазни. Оригиналната рецепта се изпълнява с приготвянето на специално цервично тесто, от което се правят печени на сач палачинки.

Всичко това може да се сготви и вкъщи, с риск да се заменят някои продукти, които трудно биха се намерили на нашия пазар. Трудности биха се срещнали най-вече в приготвянето на тестото. Обикновено има два начина за приготвянето на енчиладас - пържени и печени. Тестото се разделя на няколко малки топки и всяка от тях се разстила така, че да се получи палачинка. Вътре се слага плънка, поръсва се с кашкавал и се завива, подобно на
пирожка.

За напитките и десерта...

Някои от течните удоволствия в Латинска Америка датират от времето на коренните американци. Популярни напитки са т.н. мате, писко, хорчата, атоле и други. Вината са изключително важни. За Аржентина е характерно темпраниньо, а за Чили – камбанера. Верде пък е естествено газирано вино от зелено грозде.

Десертите в Латинска Америка са с много сладък вкус. По известни са Dulce de Leche, alfajor, оризовият пудинг и местната плодова пита. Разбира се, плодове и пак плодове.

Рамон ни разясни също, че в Куба всички сядат заедно на масата. Храната не се сервира една след друга. Всичко се слага отначало и дори някои хора започват от десерта. Пълна свобода!


Автор: Ганка Иванова


Мексикански ресторанти

Кубински ресторанти
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах