Сицилианска кухня
В сицилианската кухня са напластени влиянията на всички народи, които са владели острова – от елини и древни римляни, през араби, до нормани, хабсбурги и бурбони - французи и испанци. Днес древногръцкото наследство се разпознава в простите и натурални храни, на основата на риба и други морски продукти. На арабите пък се дължат кисело-солено-сладките контрасти, които характеризират западните провинции. Например: използването на каперси заедно със стафиди и бадеми в много от сосовете за паста, както и кускуса, който е съвсем обичаен за Палермо, Трапани и Пантелерия. Сицилианската кухня е прочута с използването на много пресни зеленчуци като патладжан, чушки и домати, както и свежи подправки и морски дарове.
Толкова интересни неща за тази кухня, разбрахме от майстор готвач в единствения сицилиански ресторант в София. Самият той е сицилианец и ни увери, че всичко, което приготвя и ни разказва идва чак от слънчевия остров.
Толкова интересни неща за тази кухня, разбрахме от майстор готвач в единствения сицилиански ресторант в София. Самият той е сицилианец и ни увери, че всичко, което приготвя и ни разказва идва чак от слънчевия остров.
Няколко местни манджи
Всеизвестната капоната е чудесен пример за деликатното отношение към зеленчуците (основните са патладжан, домат, лук и маслини), които се изпържват леко, после се овкусяват и им се добавят характерните за острова бадеми, стафиди, канела и кедрови ядки. При месните ястия определено преобладават тези с агнешко и телешко. С огромно уважение се ползват разнообразните сицилиански хлябове и тестени вкуснотии, сред които се срещат и такива екзотики като пане ка’меуса, т.е. питка с плънка от далак и други дреболии.
Интересно ястие с местни риби са спагетите с морски еж или със скариди и хайвер от риба тон. Популярно е и aranchini (оризови топки с пълнеж).
Повечето сицилиански десерти носят южни средиземноморски аромати и най-често са хрупкави, пръхкави, ухаещи на канела, ядки, лимони и портокали. Много популярна е la Cassata – кръгла торта от бисквити, напоени с плодов сок или ликьор, блат със захаросани плодове и шоколад или ванилия. Сицилианската кассата е кралицата на тортите и заради украсата си – на върха и се поставят марципан, бонбони и захаросани резени плодове, типични за Сицилия.
За да опитате всички тези вкусотии, ви препоръчваме ресторант La Piccola Casa. Бон апети!
Автор: Ганка Иванова
Интересно ястие с местни риби са спагетите с морски еж или със скариди и хайвер от риба тон. Популярно е и aranchini (оризови топки с пълнеж).
Повечето сицилиански десерти носят южни средиземноморски аромати и най-често са хрупкави, пръхкави, ухаещи на канела, ядки, лимони и портокали. Много популярна е la Cassata – кръгла торта от бисквити, напоени с плодов сок или ликьор, блат със захаросани плодове и шоколад или ванилия. Сицилианската кассата е кралицата на тортите и заради украсата си – на върха и се поставят марципан, бонбони и захаросани резени плодове, типични за Сицилия.
За да опитате всички тези вкусотии, ви препоръчваме ресторант La Piccola Casa. Бон апети!
Автор: Ганка Иванова