Суши
Като любители на сушито, с радост открихме, че можем да разберем нещо повече за него от специалисти в приготвянето му. Разговаряхме със суши майстори в ресторанти в София, специализирали в Япония и учили при най-добрите японски готвачи. Научихме кои са най-популярните видове суши, за това как, тук, в Европа най-предпочитано е така нареченото Western суши – адаптиран вариант на традиционното нигири суши. Този вид е с повече термична обработка на рибата и останалите продукти, докато традиционното суши е по-скоро за ценители и хора, свикнали с вкуса на сурова риба.

Да започнем с малко история. Още в древни времена японците започнали да съхраняват прясно уловената и изчистена риба, като я нареждали в големи дървени съдове - каци. След като я почиствали, нареждали я в големи сандъци на слоеве и посипвали всеки слой със сол. Най- отгоре се поставяла тежка каменна преса. След няколко седмици тази преса се сменяла с по-лек капак. След няколко месеца престоялата пресована риба се смятала готова за употреба. Така дошло сушито.
Малко за основните видове суши
Сушито, което се сервира на шайби, увити с пресовани сушени водорасли (нори листове) се нарича маки-суши. Плънка в джоб от пържено тофу се нарича инари-суши. Купичка със суши ориз с насипани отгоре морски продукти се нарича чираши-суши.

Овалните топки ориз с морски продукти отгоре сa нигири-суши. В зависимост от големината си, суши хапките са хосо маки (малки ролца) или футо маки (големи). Те могат да се пълнят с тофу, със спагети “соба”, с яйца и други. Общо взето, в японските ресторанти ще ви предложат различни вариации на познатите малки и големи ролца. Също така можете да си поръчате “сашими”, което означава плато от сурови риби или морски дарове без други добавки. “Сашими” може да се приготвя и от отровната риба “фугу”, но само от обучени майстори-готвачи, които отстраняват отровните й части.


Как се сервира и как се яде?
Традиционно, сушито се сервира в японски минималистичен стил — табли с геометрични форми, едноцветни или двуцветни, от естествена или лакирана дървесина, в съответствие с естетическите качества на кухнята. Сушито се сервира със соев сос, уасаби и джинджифил.

В Япония, а вече и по цял свят (включително и в България), суши се сервира и на kaiten (известно още като суши влакче). Върху конвейерна лента се движат съдове с различен цвят, като всеки от тях съдържа различна комбинация от сушита. Когато съдовете със суши минават покрай клиентите, те си избират храната визуално. След като приключат консумацията, сметката се изчислява според броя на чинийките от всеки цвят, съответно в менюто трябва да е посочено кой цвят чинийка на каква цена е.

Нигири-суши традиционно се яде с пръсти, тъй като суши оризът е сипкав и сушито се разпада в момента в който попадне в устата. Яденето на нигири-суши с ръце е позволено дори и по време на официална вечеря, но въпреки това, днес рядко се практикува. Затова повечето японци ядат сушито с клечки.

Соевият сос се сервира в отделна малка купичка. Докато повечето хора топят оризовата страна на сушито в соевия сос, за да поеме повече от вкуса, традиционният етикет изисква сушито да се завърти с плънката към соса. Смесването на уасаби пастата със соевия сос е практика при консумирането на сашими и се смята за недопустимо от етикета при консумацията на суши. С джинджифила не се подправя рибата, а се поставя в устата между две хапки, за да “измие” вкуса от първата и да подготви небцето за следващата. Със сосовете и подправките не бива да се прекалява, защото това ще промени вкуса на рибените хапки и ще обиди готвача.

В София има не повече от 6-7 класически японски ресторанта, които сервират суши. Можете да прочетете повече информация за тях тук, на alakart.bg.


Суши ресторанти
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах