Рецепта за благовещенска питка
Бабина рецепта
Продукти:
1кг брашно
9 с.л. захар
7 с.л. олио
0.700 мл лимонада
1 к.мая
В средно голяма купа,натрошаваме маята,щипка захар и щипка сол и разбъркваме с хладка вода, около 0.100 мл., след което добавяме брашно за рядка каша и оставяме да втаса.
Пресявяме брашното и добавяме останалите продукти. След като е готова и маята, прибавяме и нея. Месим до гладко тесто и оставяме да втаса отново. Щом тестото е готово, размесваме отново и правим малки питки, които слагаме в тава подмазана с олио. Отново втасва. Преди да се сложи във фурната се намазва внимателно с олио или вода. Фурната се загрява до 180 градуса.
След като се изпече, питката се намазва с мед.
От Диана Терзийска - собственичка на Юндовата къща, Бели Искър.
Продукти:
1кг брашно
9 с.л. захар
7 с.л. олио
0.700 мл лимонада
1 к.мая
В средно голяма купа,натрошаваме маята,щипка захар и щипка сол и разбъркваме с хладка вода, около 0.100 мл., след което добавяме брашно за рядка каша и оставяме да втаса.
Пресявяме брашното и добавяме останалите продукти. След като е готова и маята, прибавяме и нея. Месим до гладко тесто и оставяме да втаса отново. Щом тестото е готово, размесваме отново и правим малки питки, които слагаме в тава подмазана с олио. Отново втасва. Преди да се сложи във фурната се намазва внимателно с олио или вода. Фурната се загрява до 180 градуса.
След като се изпече, питката се намазва с мед.
От Диана Терзийска - собственичка на Юндовата къща, Бели Искър.