Бира в сандъче, бира на метър, бира за всеки
Всичко за бирата ни разказаха собственици и управители на известни бирарии в София. След като прочетеш цялата статия със сигурност ще ти се допие поне една бира, затова ти предлагаме и ти да посетиш тези приятни заведения. Линкове към техните обяви ще намериш най-долу.


Малко история

Бирата е най-старата и всъщност най-консумираната алкохолна напитка в светa - третата по количество на консумация след водата и чая. Това е и една от напитките с най-много разновидности. Бирите се различават по произход, по вкус, по цвят, по аромат, по съставки. Получават се вследствие на варене и ферментация на нишесте. То се произвежда от малцов ечемик, пшеница, ръж, царевица, ориз, овес и други.

Съставки на бирата:

Водата е основната съставка. Другите са нишестето, което се превръща в етилов алкохол и дрождите, които са отговорни за ферментацията. Накрая се слагат овкусителите, един от които е хмелът.

Малцът...

Малцът е покълнало до определена степен зърно. При тази точно определена степен има най-високо съдържание на малтоза (вид захар, която дрождите ядат и превръщат в алкохол). В малцът има много захар. Затова някои бири са сладки.

За да се приготви бирата е необходимо зърната, най-често от малц, да се потопят във вода, за да покълнат. След това се изсушават в пещ. Заради различното време и температура на сушене цветът на малца е различен.

Хмел...

Хмелът прави бирата горчива. Има страшно много сортове хмел, като основно са разделени на две групи – високо и ниско киселинен хмел. За да се вгорчи бирата, киселинните сортове се добавят при варенето. Днес в почти всички бири се влага известно количество хмел. Между другото, това е и основното стопанско приложение на растението.

Хмелът придава горчивина, има и антибиотичен ефект. Чрез този ефект развитието на пивните дрожди се ускорява. Хмелът удължава времето, през което се задържа пяната, действа и като консервант.

И накрая малките дрожди...

Те са микроорганизми, гъби, които отговарят за ферментацията. Те отделят етилов алкохол. Има два начина на ферментация - на повърхността на сместа и на дъното на съда. За целта се използват различни дрожди.

Как се продава и как се съхранява?

Най-популярни за съхранение на бирата са стъклените бутилки или металните кутии – кен. Всъщност зависи от страната. Всяка държава набляга на различни опаковки, в зависимост от предпочитанията и навиците на любителите на бира.

Бирата се продава и в пластмаса, кегов, и в бурета. Градусите на бирата са от 4 до 6, но има и високоалкохолни – около 8 градуса.

И една тайна, която научихме из разходките по нашенските бирарии. Истинската бира е нефилтрирана, т.е. жива бира. Когато бирата ферментира може да се пастьоризира или кондиционира. При първата опция бирата се филтрира и пастьоризира. Използва се при производството на масови бири. Такава бира не е толкова чувствителна към начина на съхранение и наливане, по-трудно се разваля и е с по-лек вкус.

При втората опция – кондициониране, бирата се пълни в бутилки или бурета. Добавя се малко захар. Не се филтрира и дрождите продължават активна работа в бутилката. Такава бира може да отлежава с години, ако се съхранява правилно, разбира се.

От нашата обиколка разбрахме, че не съществува единна система на класификация на отделните видове бира, но все пак специалистите са обособили няколко основни типа.

Видове бира

Според начина на ферментация се делят на Ейл, Лагер и Ламбик.

Лагер бирите са с ниска ферментация, с бавна такава. Процесът протича при ниски температури, около 12 градуса. Бирата е лека, с малко аромати. Много важно е да се консумират силно изстудени. Тъй като с по-лек вкус, повечето бири са Лагер. Просто се предпочитат от повече хора.

Ейл или Ale е с високо ферментираща мая. В горната част на контейнера протича ферментацията и то при 16 градуса. Ароматът на тази бира е по-плътен. Повечето ейл бири са с високо съдържание на алкохол.

Ламбик е белгийска бира. Ферментацията е спонтанна, благодарение на дивите дрожди, които виреят в района на Брюксел.

Според цвета:

Бирите, различни по цвят, са тъмни, светли, червени и бели.

За тъмната бира се използва препечен малц. За по-малко тъмните бири се използва по-слабо препечен малц. Интересно е, че най-тъмните сортове малц не могат да се използват самостоятелно. Смесват се с по-светли сортове.

Една от основните разлики в биреното богатство идва от маята. Има два вида. Едната е високо ферментираща, а другата – ниско.

Бирите се делят още на ечемични и пшенични. Голяма част от производството на бира в света е от ечемичен малц. Малцът може да бъде суров или препечен. При препечения, захарта се карамелизира.

Ето от къде идва познатият ни тъмен цвят и аромат. Някои тъмни бири са bock, stout, brune. В някои бири се добавя и овесен малц.
Бирата по света
В Япония добавят ориз в бирите, разбира се.. В Мексико пък добавят..царевица. Tака бирата става много лека, направо безалкохолна. А ако производителите искат различни богати аромати, ароматизиращи сортове се добавят след края на варенето – цитрус, цветя, плодове. В светоен мащаб има и празници и фестивали, посветени на бирата като Октобер фест в Германия, който всъщност се провежда през Септември.


Бирата в България
В бирария Петте Кьошета можеш да опиташ 7 вида наливна бира и 32 – бутилирана. Има немски, чешки, белгийски, български бири. От живата бира има два варианта – бутилирана и наливна. Някои са с около 8 градуса алкохолен показател. Hoegaarden пък е една от живите наливни бири, които се предлагат тук.

Атмосферата в бирария Болярка, София е в духа на Второто Българско Царство. Освен това по стените има снимки, които пресъздават историята на пивоварството. Бирарията посреща царски - със студена бира, вкусни мезета и жива музика. Интересна е възможността да се поръча бира на метър - сандъче с халби бира, които се сервират едновременно.

В Ale House, София (буквално преведено - пивница) е единственото място, където посетителите могат да налеят сами жива бира от крана, поставен на масата. Заведението е част от пивоварна, затова навсякъде има огромни съдове за пиво. Пивото се казва "Пети Океан". В тези съдове се съхранява и деферментира живата бира.

Как работи системата? От огромните съдове за доферментация, живото пиво циркулира по тръби из цялото заведение. А за да сме сигурни колко сме изпили, брояч отмерва колко пъти сме си сипали. И както споменахме по-горе, живото пиво е непастьоризирано, нефилтрирано, без консерванти. По този начин се съхраняват всички полезни вещества от естествен хмел и малц.

В бирария Халбите пък ни удивиха с огромното си разнообразие от бира. Тук се предлагат 85 бутилкови бири, 12 – наливни, две от които живи и още 14 вида жива бутилирана бира. Тук се прави и собствена бира - Radeberger Radler. Използва се оригинална Radeberger, прибавя се нашенска лимонада и капка истински лимон. Тук може да се опитат едни от най-скъпите бири в София. Biere du Boucanier (Golden Ale) е белгийска и струва около 20 лева за 750 мл. Друга бира е Chimay Blue – тъмна трапистка белгийска бира. Трапистката бира е произведена от или под контрола на трапистки монаси. В света има общо 174 трапистки абатства. Друга такава бира е Boucanier Golden Ale е с високо съдържание на алкохол, не е пастьоризирана, има още дрожди в бутилката за реферментация.


Какво се хапва?

Противно на нашите очаквания за бира и вурстове, в повечето бирарии се предлага доста по-голям избор от ястия, подходящи за мезе към бирата. Кебапчета, кюфтета, картофен чипс, пилешки крилца, дори дивеч са сред предпочитаните храни за мезе. Свинските джоланчета също са на почит. В бирария Петте Кьошета може да се опита и краковска пушена наденица, фриш братвурст – сурова наденица на скара, дори сръбска скара.

В Халбите може да пробваш автентични немски бирени мезета. Част от тях са студени – баварско мезе, което представлява студено руло от печена свинска плешка. А плато Канибал е много подходящо за голяма компания. Ако посетиш заведението през август, може да се насладиш на бира в добре охладени чаши, подготвени за сервиране в специални хладилници.

Слагайте масата, по една бира и Наздраве!!!


Бирария Халбите

Петте Кьошета

Болярка

Alle house
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах