Френска кухня – Parotag, Plaisir, Present! Споделяне, Удоволствие, Подарък!
Ще ви разкажем историята на Карин и Антоан – двама французи, обичащи живота си в България, и техния общ бизнес – ресторант L‘Instant. Заведението се намира на ул. „Асен Златаров“ в София и всичко, което можем да кажем за него е закодирано в слогана, изрисуван върху менюто му – Present of Time (подарък на времето или настоящият момент). Играта на думи не е случайна. L’Instant олицетворява точно този миг от настоящето, който се случва сега, неповторим е и безценен. Прекарването ни там беше точно такова – неповторимо и безценно. А ето ги и тях:

Тя: Карин – родена в Северна Франция, провинция Калвадос, завършила престижно училище за хотелиерство и ресторантьорство. Работи като мениджър на верига 5-звездни хотели в Монреал, Канада, пътува много – от Дубай през Австралия до Париж. А семейството я отвежда в България. Като дете на българин и французойка тя познава добре и двете култури, както и начина им на хранене. На въпроса ни: „Как ви се струва живота в България?“, тя отговори само с една дума: „Чудесно“.

Той: Антоан – роден във Франция, работил като главен готвач в 5-звезден хотел в Дубай, по настоящем главен готвач в ресторант L’Instant и партньор в живота на Карин. Казва, че харесва българската кухня, но досега не е опитвал да сготви нещо от нея.

Той и Тя заедно са успели само за няколко месеца да пренесат част от Франция в София. И всичко се крие в тяхната философия: ако ти си решил точно днес, в този ден и в тази вечер да прекараш времето си в този френски ресторант, с компания или с някой специален човек, това за теб е най-важният миг. Най-специалният. И всичко работи за теб, за да се чувстваш добре в твоя миг. Има, обаче, една много тънка граница, която те не са успели да прекрачат. Въпреки изисканата обстановка и храна, човек се чувства свободно и може да се отпусне. Няма дрескод, няма снобска помпозност, можеш да бъдеш себе си.
Ето какво научихме за френската храна и особеностите на нейното сервиране
Характерно е смесването на солени и кисели вкусове в едно. Това се отнася и за салатите, и за предястията, и за основните блюда. Едно типично френско ястие в менюто на L’Instant е патешкото мадре – поднася се с картофено пюре, запечено на фурна, гарнирано с портокалов сос. Свинските ребра на скара пък се поднасят с меден сос, с гарнитура от рататуй и задушен спанак.
Рататуй е така популярното ястие от филмчето с мишката и наистина много прилича на нашия миш- маш, но няма яйца и сирене и може да се консумира, както студено, така и топло.

Заслужава си да се опита и гъшият дроб Torchon. Има нещо много специфично в неговото приготвяне. Охладен се поставя в памучна кърпа, увива се в нея и се потапя във вряща вода за няколко минути. Почти веднага след това е готов за консумация, а и е съхранил всичките си полезни свойства. Сервира се със задушена круша и медено-джинджифилови хапки, като всичко се яде едновременно. В L‘Instant се предлага още миди "Сен Жак", заешко филе, свинско, лаврак, сьомга.

За напитките и десертите

Разбира се, набляга се на френските вина. Има бели и червени, сладки и сухи. Сервитьорите могат да препоръчат най-подходящото питие за поръчаната храна. Предлага се и шампанско от най-висок клас, коняк, както и Рикард – френска мастика. На почит е и черешовият ликьор.
Царят на десертите се нарича „Плаващ остров”. Представлява островче от разбит на сняг белтък, леко запечен, поръсен с карамел, плуващ в море от ванилов сос с кондензирано мляко. Приготвя се за 3 минути и се украсява с ягодки. Изключително лек и приятен на вкус.

За декорацията и сервирането

Най-важното нещо за французите е храната да бъде красива. Те са царе на декорацията. Всичко изглежда толкова впечатляващо, че човек може да се нахрани само с очите си. Естествено, вкусът е също толкова важен, но той идва после.

Френската култура на хранене е пословична с безупречната си етикеция при обслужването и сервирането. Научихме наистина много за това какви са правилата и каноните в поднасянето на храната и напитките.

Първо, сервира се на жените – от най-възрастните към най-младите), след това на мъжете, в същия ред. Когато някой поръча бутилка вино, тя се поднася винаги с етикета пред очите на клиента, сипва се малко и ако всичко е наред се разлива на останалите от дясно на ляво като се приключва с човекът, който е дегустирал пръв. Сервира се винаги от дясната страна и се отсервира незабелязано. Клиентите просто трябва да имат усещането, че са сами, за да се насладят на мига си заедно. Това е L’instant.


Ресторант L'instant
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах