Философията на вегетарианската кухня


Знаеш ли, че близо 10% от населението на света се придържа към вегетарианството. Като имаме предвид някои източни религии, които забраняват консумацията на месо, всички останали хора, които споделят този начин на хранене, имат различна и строго индивидуална мотивция. Виж какво научихме за вегетарианската култура от ресторантите "Дрийм хаус" и "Кринг" в центъра на София.
Първо и най-важно – вегетарианството е начин на живот. Разбира се, човек не се ражда вегетарианец, но ако в някакъв етап от живота си реши да предприеме тази крачка, то тя обикновено е свързана с промяна на всички нива – отказване от алкохол, цигари, обръщане към менталните потребности на разума – позитивно мислене, медитация и пр. При други, навиците за хранене се формират в средата - дете, което израсне в семейство на вегетарианци, рядко прояжда месо. Трети са мотивирани по-скоро от идеята за опазване на околната среда, любов към животните, стремеж към природосъобразен начин на живот или религиозна преданост. Всички обаче вярват в едно – този начин на хранене прави човека по-здрав и по-енергичен.
Има няколко вида вегетарианци. Най-много са като че ли тези, които се отказват само от месото и си позволяват млечни продукти и риба, те се наричат лактоововегетарианци. Тези, които не ядат и риба са лактовегетарианци, а всички които изключват от менюто си каквато и да било храна от животински произход, са вегани. Ресторантите, които посетихме, са от вегетарианския тип с тенденция да станат изцяло вегански. Ето какво се предлага там:
Първо и най-важно – вегетарианството е начин на живот. Разбира се, човек не се ражда вегетарианец, но ако в някакъв етап от живота си реши да предприеме тази крачка, то тя обикновено е свързана с промяна на всички нива – отказване от алкохол, цигари, обръщане към менталните потребности на разума – позитивно мислене, медитация и пр. При други, навиците за хранене се формират в средата - дете, което израсне в семейство на вегетарианци, рядко прояжда месо. Трети са мотивирани по-скоро от идеята за опазване на околната среда, любов към животните, стремеж към природосъобразен начин на живот или религиозна преданост. Всички обаче вярват в едно – този начин на хранене прави човека по-здрав и по-енергичен.
Има няколко вида вегетарианци. Най-много са като че ли тези, които се отказват само от месото и си позволяват млечни продукти и риба, те се наричат лактоововегетарианци. Тези, които не ядат и риба са лактовегетарианци, а всички които изключват от менюто си каквато и да било храна от животински произход, са вегани. Ресторантите, които посетихме, са от вегетарианския тип с тенденция да станат изцяло вегански. Ето какво се предлага там:








Ресторант Kring, ул. „Цар Самуил“
Кринг е древна тибетска мантра, която създава огнена аура около човека и го предпазва от лоша енергия. Името не е случайно, собственикът на заведението има влечение към източната култура. Ресторантчето е малко, но много уютно и първото нещо, което човек забелязва, са усмивките на хората от персонала. Менюто е много разнообразно, противно на очакванията ни, даже не предполагахме колко много неща могат да се сготвят само с плодове, зеленчуци, зърнени и житни култури.
Това, което прави "Кринг" уникален, са заместителите на месото, които се използват за ястията от менюто. На картинките всичко изглежда като меню в бирария – има пържола, колбаси, крокети, които приличат досущ на истински, но в тях няма нищо от животински произход. Най-поръчвана е пържолата Сайтан. Приготвя се със сайтан (съдържа житен или соев протеин, растителна мазнина и подправки), картофки и сметанов или нахутен сос. Сайтан се приготвя като от тестото, направено от пшеничено брашно и вода се отстрани нишестето, оставяйки само протеина. Той от своя страна може да се обработва по различни начини. Често се използва като заместител на месо в азиатската и будистка кухня.
Други интересни ястия в менюто на "Кринг" са патицата по пекински и веганският таратор. Първото се приготвя със соеви кълнове, а „млякото“ за таратора се извлича от слънчогледови семки. Хлябът се приготвя без мая, дори сред десертите има изцяло растителни торти. Палачинките, например, се приготвят със сок от моркови.
Сред напитките най-популярни са джинджифиловата „бира“ и чаят „Комбуча“. Бирата слагаме в кавички, защото в "Кринг" не се сервира никакъв алкохол и не се пуши. Дори, когато става въпрос за тържество или специален повод, в заведението не се внася алкохол. Персоналът призовава всички да се забавляват здравословно. Бирата всъщност е лимонада с джинджифил, а комбуча е специална ферментирала гъба, която има антиоксидантно действие.
Това, което прави "Кринг" уникален, са заместителите на месото, които се използват за ястията от менюто. На картинките всичко изглежда като меню в бирария – има пържола, колбаси, крокети, които приличат досущ на истински, но в тях няма нищо от животински произход. Най-поръчвана е пържолата Сайтан. Приготвя се със сайтан (съдържа житен или соев протеин, растителна мазнина и подправки), картофки и сметанов или нахутен сос. Сайтан се приготвя като от тестото, направено от пшеничено брашно и вода се отстрани нишестето, оставяйки само протеина. Той от своя страна може да се обработва по различни начини. Често се използва като заместител на месо в азиатската и будистка кухня.
Други интересни ястия в менюто на "Кринг" са патицата по пекински и веганският таратор. Първото се приготвя със соеви кълнове, а „млякото“ за таратора се извлича от слънчогледови семки. Хлябът се приготвя без мая, дори сред десертите има изцяло растителни торти. Палачинките, например, се приготвят със сок от моркови.
Сред напитките най-популярни са джинджифиловата „бира“ и чаят „Комбуча“. Бирата слагаме в кавички, защото в "Кринг" не се сервира никакъв алкохол и не се пуши. Дори, когато става въпрос за тържество или специален повод, в заведението не се внася алкохол. Персоналът призовава всички да се забавляват здравословно. Бирата всъщност е лимонада с джинджифил, а комбуча е специална ферментирала гъба, която има антиоксидантно действие.
Ресторант Dream house, ул. „Алабин“
"Дрийм хаус" се намира на втория етаж в стара сграда в центъра на София. Трудно може да се открие, ако никога не си го посещавал, затова даваме следните насоки: от кръстовището на ул. „Алабин“ и бул. „Витоша“ тръгваш в посока „Граф Игнатиев“. Влизаш през входа на първия безистен (мини търговски център) и търсиш коридор в ляво. Качваш се на втория етаж и ще видиш шарената врата към „апартамента“ Dream house. Ресторантчето има около 30 места, а интериора е много цветен и приветлив. Музиката е успокояваща, дори медитивна. Ето какво забелязахме, надниквайки и в тяхното меню:
Патладжан Кус-ку – канапе от био киноа със зеленчуци и задушен пикантен патладжан. Едно от най-поръчваните ястия пък са нахутените кюфтенца с маслинова паста. Палачинките тук пък се приготвят без яйца, с био елдено брашно и са безглутенови. Интересна е и суровоядската торта – плодове, ядки, фурми и агар-агар (водораслов био желатин).
Всеки ден в "Дрийм хаус" има обедно меню, всяка събота дневно меню с био продукт – киноа, амарант – житна безглутенова култура), а всяка неделя се организира шведка маса от 12 до 17 часа. Таксата е 10 лева на човек, като консумацията е неограничена.
Това са двата ресторанта, в които ти предлагаме да пробваш нещо вегетарианско. Дори да обичаш месо повече от всичко, просто пробвай, ще се изненадаш колко е вкусно. И още нещо – вегетарианците помолиха – не ги нападай, затова че са различни от теб, те просто живеят живота си така, че да не пречат на никой и да се чувстват в хармония със себе си. Пробвай и ти, дори да трябва да се откажеш от нещо, което обичаш...може това изобщо да не е месото.
Патладжан Кус-ку – канапе от био киноа със зеленчуци и задушен пикантен патладжан. Едно от най-поръчваните ястия пък са нахутените кюфтенца с маслинова паста. Палачинките тук пък се приготвят без яйца, с био елдено брашно и са безглутенови. Интересна е и суровоядската торта – плодове, ядки, фурми и агар-агар (водораслов био желатин).
Всеки ден в "Дрийм хаус" има обедно меню, всяка събота дневно меню с био продукт – киноа, амарант – житна безглутенова култура), а всяка неделя се организира шведка маса от 12 до 17 часа. Таксата е 10 лева на човек, като консумацията е неограничена.
Това са двата ресторанта, в които ти предлагаме да пробваш нещо вегетарианско. Дори да обичаш месо повече от всичко, просто пробвай, ще се изненадаш колко е вкусно. И още нещо – вегетарианците помолиха – не ги нападай, затова че са различни от теб, те просто живеят живота си така, че да не пречат на никой и да се чувстват в хармония със себе си. Пробвай и ти, дори да трябва да се откажеш от нещо, което обичаш...може това изобщо да не е месото.
Ресторант Dream house