Статии за ресторанти и кулинария от alakart.bg

Философията на вегетарианската кухня
Знаеш ли, че близо 10% от населението на света се придържа към вегетарианството. Като имаме предвид някои източни религии, които забраняват консумацията на месо, всички останали хора, които споделят този начин на хранене, имат различна и строго индивидуална мотивция. Виж...

Бургери по американски - от Boom Burgers and steaks
Този месец ще ти разкажем за кухнята на Америка. Противно на очакванията ти, има какво да ти разкажем за нея. Срещнахме се с Методий – управител на ресторант Boom Burgers and steaks, на улица "Кърниградска" в центъра на София. Приятно място с chill out музика и усмихнати хора. Виж какво...

Турска кухня - леща, кебап и баклава
В тази статия ще ти представим кухнята на Турция. Цветна, вкусна с много месо и подправки – точна такава, каквато си я представяхме. В нейната история, особености и очарование ни въведoха най-старият турски ресторант в София – T&M и турски ресторант...

Френска кухня – Parotag, Plaisir, Present! Споделяне, Удоволствие, Подарък!
Ще ви разкажем историята на Карин и Антоан – двама французи, обичащи живота си в България, и техния общ бизнес – ресторант L‘Instant. Заведението се намира на ул. „Асен Златаров“ в София и всичко, което можем да кажем за него е закодирано в слогана, изрисуван върху менюто му...

Мидена кухня
В тази статия ще ви разкажем за мидите като вкусен и полезен елемент от морската кухня и за създаването и развитието на една мидена ферма – „Дълбока“. Кръстена е на заливът „Дълбока“, който се намира на 6 км от Каварна и на 1 км от село Българево. И мидите и фермата имат...

Бира в сандъче, бира на метър, бира за всеки
Всичко за бирата ни разказаха собственици и управители на известни бирарии в София. След като прочетеш цялата статия със сигурност ще ти се допие поне една бира, затова ти предлагаме и ти да посетиш тези приятни заведения. Линкове към техните обяви ще намериш най-долу....

Испанска кухня
¡Hola, Испания!
Какво се хапва в красива Испания, как се забавляват испанците и защо са толкова популярни тапасите научаваме от един автентичен испански ресторант в София - Bodega. Bodega е името на верига ресторанти, първият от които отваря във Варна. Главният готвач се казва...

Мидени ресторанти
За да бъде една мидена ферма максимално ефективна, би било добре вкусът на мидите й да достига до възможно най-много хора. Така възниква идеята за първият ресторант „Мидената ферма ДЪЛБОКА” на морския бряг край Каварна. Кухнята на ресторанта е изцяло морска – предлагат...

Гръцката кухня
За тънкостите на гръцката кухня научихме от истински гръцки ресторант в София. Намира се в комплекс Макси на Симеоновско шосе 110 А. Там можете да пробвате традиционни гръцки ястия.
Гръцката кухня е микс от кулинарните традиции на много народи. Гърците, макар и да ви...

Гръцки ястия
Някои от предястията в гръцката кухня са “boureki” (зеленчуци и месо, обвити в тесто), „гръцка салата”, „melitzanosalata” (салата с патладжан), „skordalia” (чесново и картофено пюре, комбинирано с пържена риба). Супите са разнообразни – зеленчукова с макарони, рибена супа, бобена и...

Неаполитанска кухня
Твърди се, че италианската кухня е една от най-добрите кухни в света – дори е в челната тройка. Тя предлага комбинация от натурални продукти като пресни зеленчуци и плодове, зърнени и тестени храни, месо, риба и морски дарове, дивеч, различни видове сирена и маслини. Приема...

Средиземноморска кухня
Средиземноморието се състои от поне двадесет региона. Всеки от тях има своя собствена култура, обичаи и кулинарни традиции. Средиземноморската кухня включва голямото разнообразие от специфичните ястия на Италия, Гърция, Малта, Франция и Испания. Освен това е...

Латиноамериканска кухня
За да разберем повече за латиноамериканската кулинария разговаряме с главния готвач на ресторант La Casa Latina, кубинецът Рамон Гонсалес Антигуа. Обяснява, че се е научил да готви от баща си. В ресторанта на улица Гладстон 40, той приготвя популярните гуакамоле, гаспачо, тапас,...

Сицилианска кухня
В сицилианската кухня са напластени влиянията на всички народи, които са владели острова – от елини и древни римляни, през араби, до нормани, хабсбурги и бурбони - французи и испанци. Днес древногръцкото наследство се разпознава в простите и натурални храни, на основата...

Суши
Като любители на сушито, с радост открихме, че можем да разберем нещо повече за него от специалисти в приготвянето му. Разговаряхме със суши майстори в ресторанти в София, специализирали в Япония и учили при най-добрите японски готвачи. Научихме кои са най-популярните...
Буда и Ганеш или едно божествено индийско разнообразие
Искаме още от самото начало да благодарим за идеята, реализацията и осъществяването на този материал на трите ресторанта в София, пионери в индийската кулинария - Кохинор, Тадж Махал и Шафран.
Фактите и историята
Индийската кухня е сред най-популярните в...

Водка и сельодка - кухнята на Русия
Всичко за руската кухня научихме от Наталия Хитрина, собственик на ресторант Арбат и екипът на ресторант Болшьой в София.
Малко история
Както всяка голяма държава, така и Русия е възприела кулинарните рецепти на много страни и народи. Руската кухня е...

Ресторанти с жива музика в София
В тази статия се допитахме до истински български ресторанти, за да разберем малко повече за традиционната българска музика, фолклор и кухня. Във всеки един от битовите ресторанти посочени в статията, можете да чуете музика на живо, да поиграете кръшни хора и да се...

Кухнята на Ливан - кимион и чесън
За особеностите на ливанската кухня, разговаряме с Фатима Хаджи – управител, собственик и главен готвач в ресторант Финикия, София. Преди повече от 20 години Фатима пристига в България със семейството си с убеждението, че бизнес тук се прави по-лесно, отколкото в Ливан....

Интервю с председателя на ХоРеКа Асоциацията в България
ХОРЕКА секторът носи своята социална отговорност:
г-н Георги Георгиев, председател на Националната асоциация ХоРеКа в България с равносметка за силното представяне на индустрията в отминалото изложение и за перспективите пред бранша в започващия зимен туристически...
Рецепта за благовещенска питка
Бабина рецепта
Продукти:
1кг брашно
9 с.л. захар
7 с.л. олио
0.700 мл лимонада
1 к.мая
В средно голяма купа,натрошаваме маята,щипка захар и щипка сол и разбъркваме с хладка вода, около 0.100 мл., след което добавяме брашно за рядка каша и оставяме да втаса.
Пресявяме...
Боядисване на яйца с ориз - по съвет на Диана Терзийска
В средно голяма купичка се слага обикновен ориз, колкото да покрие дъното. Яйцето се поставя върху ориза и се покрива с още ориз, така, че да е обгърнато от всички страни. Отгоре се капва от всички бои, като се започне от най-светлия към най-тъмния цвят.
Така яйцата се...